Jeugdzorg in natura
Doelstellingen 2023
Sterke eerste lijn
- Ondersteuning en zorg zetten we in als het echt nodig is. Zo licht als mogelijk, maar intensief en duurzaam als het moet. Een sterke eerste lijn is daarvoor essentieel. We steven naar een toegang voor jeugdhulp met deskundigheid, casus- en procesregie en een brede blik.
Verbetering intensieve jeugdhulpverlening
- Kwalitatief goede en betaalbare zorg, kostenbewust, met minder regelgeving.
Resultaten 2023
Het Beleidsplan Jeugd Zutphen 2021-2024 streeft naar het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van alle kinderen. We willen het pedagogisch klimaat op scholen versterken, samen met ouders en de gemeenschap. Ons doel is om problemen 'normaal' aan te pakken in plaats van ze meteen medisch te benaderen. Tegelijkertijd willen we passende hulp bieden aan kwetsbare kinderen en gezinnen met complexe problemen. In 2023 lag de focus vooral op het uitvoeren en waarborgen van de plannen uit het beleidsplan.
Sterke eerste lijn
- Team lichte jeugdhulp: Sinds mei 2023 is er in Zutphen een team van zorgverleners voor lichte jeugdhulp. Ze helpen bij opvoed- en opgroeiproblemen zonder meteen naar medische hulp te grijpen. Mensen kunnen er makkelijk naartoe zonder doorverwijzing. Het team zoekt actief naar mensen die hulp nodig hebben, bijvoorbeeld op scholen en bij de huisarts. De inwoners weten het team goed te vinden. Het aanbod wordt stap voor stap uitgebreid om aan de behoeften te voldoen. De eerste gesprekken met de zorgverleners zijn al geweest.
- Regievoering bij complexe problematiek : De gemeentelijke toegang behoudt specialistische hulp. Consulenten werken met het team lichte hulp en op scholen. Regisseurs coördineren complexe zaken. Taken zijn verplaatst naar de gemeente van jeugdbeschermingsorganisaties en Veilig Thuis. De toegang jeugd werkt samen met hen.
- Samenwerking huisartsen: Samen met HRZu (Huisartsenorganisatie regio Zutphen) en HOOG-zorg hebben wij de samenwerking tussen huisartsen en jeugdconsulenten beoordeeld. We maken nieuwe afspraken gebaseerd op evaluatie.
- Systeemgericht en integraal werken versterken: Om de gemeentelijke toegang toe te rusten op de toenemende complexiteit van casuïstiek is op projectmatige wijze gewerkt aan professionalisering, waaronder het verduidelijken van rollen en taken, deskundigheid op regievoering, optimalisatie werkprocessen en meer sturing door monitoring en normeringen. In 2023 is het team onder andere getraind in de ‘vier venster’ gesprekstechniek.
- Cliënttevredenheidsonderzoek: We hebben een nieuwe methode voor cliënttevredenheidsonderzoek ingevoerd en een partner gekozen om dit uit te voeren.
Verbetering intensieve jeugdhulpverlening
- Voor ieder kind een thuis: Bij complexe zorgvragen draait het om veiligheid en "voor elk kind een thuis". We bevorderen passende zorg, minder uithuisplaatsingen en residentiële jeugdvoorzieningen. We focussen op intensieve ambulante ondersteuning thuis, pleeggezinnen, en gezinshuizen. Ook steunen we jaarlijks de pleegzorgcampagne.
- Samenwerking met Veilig Thuis (VT): Medewerkers van teams Jeugd en Welzijn werken nauwer samen met Veilig Thuis. We hebben nu maandelijks overleg over complexe gevallen. Samen bereiden we een pilot voor om meldingen samen aan te pakken. Dit voorkomt wachtlijsten en versnelt de hulp. We lanceerden ook de publiekscampagne 'wij doorbreken de cirkel van geweld'.
- Hervormingsagenda Jeugd (HVA): De landelijke Hervormingsagenda jeugd is in juni 2023 vastgesteld. Belangrijke doelen zijn: beperking van de Jeugdwet, vrij toegankelijke preventieve voorzieningen, lokale teams, minder residentiële jeugdzorg, robuuste regio’s en standaard contractvoorwaarden. We volgen deze ontwikkelingen nauwkeurig, zowel regionaal als lokaal. In Zutphen anticiperen we hierop door versterkte preventie, Team lichte jeugdhulp, en verbeterde procesregie.
- Regionale inkoop: De regionale inkoop van Jeugd- en Wmo-voorzieningen (Zorgregio Midden IJssel Oost Veluwe) is beoordeeld. Dit leidde tot een besluit om opnieuw in te kopen vanaf 1 januari 2026. We hielden rekening met flexibiliteit voor lokale behoeften en eisen van de Hervormingsagenda.
- Van budgetplafonds naar budgetsturing: In Zutphen verbeteren we ons contractmanagement voor zorgaanbieders. Door eigen data en contractgesprekken maken we betere prognoses en beheren we uitgaven effectiever. We ontwikkelden prestatie-indicatoren voor kosten en kwaliteit. Dit vertrouwen leidde tot het besluit om vanaf 1 januari 2024 budgetplafonds voor zorgaanbieders te vervangen door budgetsturing.
Ontwikkeling aantal cliënten
Het totale aantal unieke cliënten met zorg is iets gedaald ten opzichte van vorig jaar (1615 in 2023; 1633 in 2022). Enkele ontwikkelingen in 2023 zijn:
- Verschuiving van geïndiceerde zorg in natura naar Team lichte jeugdhulp (141 overgangs- en nieuwe cliënten).
- Minder cliënten jeugdbescherming en -reclassering en minder kinderen in verblijfsvormen door verminderde instroom en verhoogde uitstroom. Intensieve ambulante ondersteuning vanuit de toegang heeft hierbij geholpen..
- Een stijging in het aantal cliënten uit het AZC (11 in 2022, 22 in 2023) met complexere problematiek.