Programma 2: Wonen en leefbaarheid

Doelstellingen en inzet 2023

Ruimtelijke ontwikkeling

Doelstellingen 2023

  • De nieuwe Omgevingsvisie geeft het kader voor de ontwikkelrichting tot 2040.
  • We actualiseren de binnenstadsvisie. Hiermee brengen we het (ruimtelijk) beleid up-to-date vanuit samenhang in de verschillende opgaven. De actualisatie Binnenstadsvisie geeft kaders voor ontwikkelingen en beschrijft nieuwe (ontwikkel-)kansen.
  • Vanuit Ruimtelijke ontwikkeling ligt de focus in 2023 op een aantal prioritaire locaties, te weten het transformatiegebied Noorderhaven-noord, de uitleggebieden Leesten Schouwbroek en Noordrand De Hoven en het gebied Polsbroek/Boompjeswal als poort van de stad.
  • We houden de kwaliteit en leefbaarheid van onze omgeving op orde. De ruimtelijke ontwikkelingen dragen hieraan bij.
  • Per 1 januari 2023 treedt de Omgevingswet in werking. De wet eist van de gemeente de tijdige afhandeling van vergunningaanvragen en de aansluiting op de landelijke voorziening Digitaal Stelsel Omgevingswet.

Resultaten 2023

  • In 2023 hebben we verder gewerkt aan de nieuwe Omgevingsvisie Zutphen 2040. Na analyse en scenarioverkenning is eind 2023 een conceptvisie opgesteld voor verdere participatie. Besluitvorming wordt tweede helft 2024 verwacht.
  • Het actualiseren van de Binnenstadsvisie is uitgesteld, omdat eerst de ontwikkelrichting van de hele stad en specifiek de binnenstad wordt verkend in de omgevingsvisie.
  • In 2023 zijn we gestart met prioritaire projecten zoals Noorderhaven Noord, De Hoven Noord, Leesten Schouwbroek en Polsbroek/Boompjeswal. Voor deze projecten zijn stedenbouwkundige verkenningen uitgevoerd en participatie met belanghebbenden heeft plaatsgevonden. De financiële verkenning is gaande. De eerste plannen worden naar verwachting in 2024 vastgesteld.
  • Bij verschillende plannen is veel aandacht besteed aan ruimtelijke kwaliteit en wat omwonenden ervan vinden. We hebben nauw samengewerkt met mensen uit de buurt bij projecten zoals Klein Vaticaan en Breegraven. Het plan voor de Prins Bernhardlaan is eind 2023 ter besluitvorming voorgelegd na overleg met de buurt, de initiatiefnemer en de gemeente. Het wordt steeds lastiger om aan alle eisen te voldoen bij het aanvragen van bouwvergunningen, wat leidt tot meer gespecialiseerd advies en langere procedures.  We dringen bij initiatiefnemers aan op het betrekken van omwonenden. Voorbeelden zijn de betrokkenheid van omwonenden bij de  plannen voor de Rietbergstraat en bij de plannen voor de Adriaan van de Ende school. Door de betrokkenheid van omwonenden is het plan aangepast en de buitenruimte anders ingericht.
  • De Omgevingswet is per 1 januari 2024 in werking getreden, met volledige aansluiting van de vergunningverlening op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). De productieomgeving van het DSO (nieuwe omgevingsplannen) volgt begin 2024.  binnenstadsvisie 2025
  • Voorbereidingen op de Omgevingswet zijn getroffen, met gedetailleerde uitwerking van het proces van ruimtelijke initiatieven in stappen, rollen en overlegstructuren. Een uitgebreide procesbeschrijving is vastgelegd. Integrale advisering bij de intake en omgevingstafel is gestart na een kick-off met meer dan 100 interne deelnemers. Dit verhoogt de dienstverlening en verduidelijkt de beoordelingswijze voor initiatiefnemers. In 2023 zijn 88 initiatieven op de intaketafel beoordeeld en 59 verder behandeld op de omgevingstafel.
  • We zijn begonnen met een pilot voor de rol van Procesregisseur om grip te krijgen op lastige en/of politiek gevoelige ruimtelijke initiatieven. Dit heeft al positieve resultaten opgeleverd, zoals verbeterde voortgang van processen en procedures, goede interne en externe afstemming, en zorgvuldige dossiervorming.
Deze pagina is gebouwd op 06/06/2024 12:02:56 met de export van 06/03/2024 15:53:51