Programma 2: Wonen en leefbaarheid

Doelstellingen en inzet 2023

Regionaal archief en erfgoedcentrum

Doelstellingen 2023

Regionaal Archief Zutphen

  • Het rijke archivalische erfgoed van Zutphen is goed (wettelijk) beschermd en beheerd.
  • Het Regionaal Archief Zutphen groeit verder in haar functie als informatiecentrum voor erfgoed in de wijde regio.
  • De huisvesting van het Regionaal Archief en het archiefdepot is voor de komende 30 jaar toekomstbestendig.

Erfgoedcentrum

  • Het merk en de organisatie van het Erfgoedcentrum Zutphen staan als een huis.
  • Het netwerk van opengestelde monumenten is vergroot en het aanbod in de bestaande opengestelde locaties is verbeterd.
  • Het ‘Verhaal van Zutphen’ is breed bekend en leeft bij inwoners en bezoekers.
  • In Zutphen is er praktisch onderwijsaanbod op het gebied van erfgoed.

Inzet 2023

Regionaal Archief Zutphen

  • We werken nauw samen met erfgoedpartners om erfgoedcollecties te digitaliseren. Dit omvat scannen, fotograferen en het delen van databases om de bestanden te beheren en toegankelijk te maken.
  • Dienstverleningsovereenkomsten met Brummen en Lochem zijn verlengd. We werken intensief samen met historische verenigingen van Gorssel, Lochem en Zutphen. Er zijn geen overeenkomsten met andere gemeenten afgesloten.
  • In 2023 is een nieuw regionaal Cultuur- en Erfgoedpact ondertekend. De uitvoering van dit pact is eind 2023 begonnen. Het Erfgoedcentrum houdt toezicht op de uitvoering van het pact om te zien hoe het zich ontwikkelt en in 2024 wordt afgerond.
  • In het najaar is gestart met het onderzoeken van een gezamenlijke huisvesting voor team Archief, Monumentenzorg, Archeologie en Musea Zutphen. Het onderzoek richt zich vooral op een gedeeld depot, maar bekijkt ook de mogelijkheid van een volledig gedeeld pand met kantoren en andere ruimtes.

Erfgoedcentrum

  • We werken aan een duidelijke communicatiestrategie, die samenhangt met de ontwikkeling van het erfgoedportal. De portal is in 2023 gestart. We hebben een gebruikersonderzoek gedaan naar hoe gebruiksvriendelijk het is. We blijven de portal in 2024 verder ontwikkelen.
  • Het uitvoeringsprogramma is gericht op vier gebieden: collectiebeheer, onderzoek, educatie en participatie, en toegankelijkheid van erfgoed. Voor elk onderdeel hebben we vooruitgang geboekt.

De openstelling van de monumentale eigendommen was een groot succes. Door de toevoeging van de Berkelruïne, de constante aandacht voor onze monumenten en de inzet van het Gilde, zijn de bezoekersaantallen flink gegroeid. Het aantal bezoekers was 2023 in totaal 46.907. Dat waren er in 2022 29.009. 

  • Er is veel voorbereidend werk gedaan voor de renovatie en herinrichting van de Bourgonjetoren, die in 2024 zal worden geopend als 'Hanzeaat'. Plannen voor de renovatie van de Wijnhuistoren zijn gemaakt en zullen in 2024 verder worden uitgevoerd. De Burgerzaal, die ook dienstdoet als Raadszaal, wordt zo goed mogelijk benut voor toeristisch bezoek, ondanks enige beperkingen.
  • Het Hanzejaar, dat groots werd opgezet in samenwerking met acht andere Hanzesteden, was een zeer succesvol themajaar. Met verschillende grote evenementen en een boeiende tentoonstelling in het stedelijk museum, heeft Zutphen haar positie als Hanzestad opnieuw versterkt.
  • We hebben erfgoed gekoppeld aan culturele evenementen, zoals met onze innovaties: de Mobiele Archeohotspot, waar publiek deel kan nemen aan archeologie, en de Mobiele Erfgoed Tentoonstelling, voor interactieve exposities over de geschiedenis van Zutphen.
  • De publiekstentoonstellingen en Archeohotspot betrekken het publiek actief. De positieve reacties van inwoners en instellingen motiveren ons om door te gaan en deze hulpmiddelen te verbeteren. In 2023 is het project Hi-story succesvol afgerond. In 2024 zal een soortgelijke aanpak worden ontwikkeld om erfgoedverhalen te vertellen via betrokkenheid van het publiek.
  • We onderhouden regelmatig contact met opleidingen in Zutphen om samenwerking te bevorderen en te zoeken naar boeiende (meestal kleine en kortlopende) projecten. Binnen de gemeente Zutphen doen we projecten met het Eligant Lyceum. Leerlingen kregen een ontwerpopdracht van het Erfgoedcentrum om een plan te maken voor herbestemming van het Baudartiuscollege. Vanaf 2024 gaan leerlingen een tentoonstelling in het kader van het themajaar ontwerpen.
  • Samenwerking met hoger onderwijs bestaat uit onderzoekstrajecten en stages: Saxion Hogeschool (onderzoeksproject Historische huizenonderzoek), Universiteit Utrecht (100 jaar restaureren), met Universiteit Groningen zijn we in gesprek over een promotieonderzoek (Conflictarcheologie) en de Radboud Universiteit denkt mee met onze onderzoeksagenda en het Gelders museum. In 2023 hadden we een stagiair op het Erfgoedcentrum vanuit de UvA. Hij maakte voor ons een lesbrief over het pamfletisme in Zutphen e.o. in de aanloop naar de Bataafse Republiek. In 2023 is de eerste aanzet gemaakt voor een uitnodigende onderzoeksagenda waarmee Zutphen als erfgoedlaboratorium een brede set aan aanknopingspunten biedt voor alle onderwijsniveaus om onderwijs- en onderzoeksprojecten te komen doen.
Deze pagina is gebouwd op 06/06/2024 12:02:56 met de export van 06/03/2024 15:53:51