Wijkgericht werken
Doelstellingen 2023
- Elke wijk heeft een passende wijkorganisatie, een wijkcentrum of een ontmoetingsplek, waar inwoners terecht kunnen voor vragen en advies, voor ondersteuning van een goed idee, waar statushouders begeleiding kunnen krijgen en wijkgenoten elkaar kunnen ontmoeten.
- Iedere inwoner kan het initiatief nemen om iets te doen voor de eigen buurt. Goede ideeën komen beter en sneller op de plek terecht waar ze gerealiseerd kunnen worden.
- Wij willen goed samenwerken met inwoners en hen een belangrijke rol geven bij ontwikkelingen die plaatsvinden in de gemeente, in hun wijk en buurt.
Resultaten 2023
- In 2023 stelden we een handreiking Participatie op. Deze gebruiken we bij nieuwe initiatieven en de herinrichting van de openbare ruimte. Vanaf 2023 werken we ook met een nieuwe 'Samenspraakwijzer'. Voor alle momenten waarop wij vanuit de gemeente iets gaan doen voor de samenleving, hebben we in de 'Samenspraakwijzer' vastgelegd welke manier het beste past. Bijvoorbeeld: als een onderwerp geen invloed heeft op de inwoner, zal de gemeente alleen informeren. Maar als de inwoner wel invloed heeft, zal de gemeente de inwoner gaan raadplegen of er wordt gekozen voor co-productie.
- Alle afspraken over samenwerking met inwoners gaan we (juridisch) vastleggen in een participatieverordening. In 2023 hebben wij hiervoor het concept opgesteld.
- We zijn actief in wijken en werken samen aan verschillende projecten. Er zijn wijkregisseurs en consulenten die in buurtcentra helpen. Ook buurtsportcoaches zijn betrokken.Inwoners vinden steeds beter de weg naar sociaal makelaars voor hulp bij initiatieven.
- Voorbeelden van wijkgericht werken zijn:
- In het 'Energietransitie'-programma en via de bouwinspectie en boa's wordt specifiek in wijken gewerkt.
- Met het 'Integraal Plan van Aanpak GALA' (Gezond en Actief Leven Akkoord) 2023, inclusief 'Jongeren op gezond gewicht', wordt in de wijken preventief gewerkt aan de gezondheid van inwoners.
- Culturele organisaties werken samen in 'Kunstkracht', 'Luxor' toont zomerfilms en 'Dat Bolwerck' toont kunst in de bibiotheken. De bibliotheek organiseert activiteiten in wijken. Musea Zutphen heeft mobiele tentoonstellingen in wijken.
- Er was een mobiele erfgoedtentoonstelling die reisde langs instellingen en buurthuizen om zoveel mogelijk mensen te bereiken.
- In het Energiecrisisfonds hebben we met pijler 2 aandacht gegeven aan cohesie in wijken, armoede, en eenzaamheid. We hebben dit aangepakt door warme maaltijden te bieden op gastvrije plekken in de stad en dorpen, en de Zutphense Zetjes.
- De gemeente heeft geregeld dat het wijkinformatiecentrum Leesten een paar jaar kan worden gebruikt als buurtontmoetingsplek. Voor buurthuis De Hoven is gewerkt om naast de bijdrage van de Provincie en gemeente, ook fondsen van buiten de gemeente aan te trekken. Er is nog een groot financieel gat tussen de geplande investering en de beschikbare middelen.
- In het programma 'Balans in het Waterkwartier' hebben inwoners en organisaties samen gewerkt. Dit heeft geleid tot meer kookgroepen, een naaiatelier als ontmoetings- en opleidingsplek, en een herinrichtingsplan voor de openbare ruimte in de Componistenbuurt.
- De bestuursopdracht over wijkgericht werken “sterke wijken” is voorbereid.
- In 2023 hebben we samen met Perspectief Zutphen uitvoering gegeven aan het amendement ‘Focus op wijkgericht werken en vergroten sociale cohesie’. Hierbij zijn de volgende resultaten bereikt:
- In 2023 zijn er meer sociale makelaars gekomen, van 3 naar 8. Hierdoor is er in elke buurt genoeg hulp om sociale netwerken te versterken, aanwezig te zijn en te verbinden. Dankzij de inzet van sociaal makelaars zien we in elke buurt meer betrokkenheid tussen bewoners, meer vrijwilligers, nieuwe groepen bij activiteiten, en betere vertegenwoordiging van bewonersbelangen bij gemeentelijke projecten. Ook kunnen sociaal werkers nu gemakkelijker hulp bieden waar nodig.
- Eind 2023 heeft Perspectief een plan voorgesteld voor de ondersteuning van vrijwilligers. Dit plan moet verder worden uitgewerkt door Perspectief en Mede in Zutphen.
- De capaciteit van Buurtservice is uitgebreid. Doel is: meer bekendheid van Buurtservice, werven van vrijwilligers, ruimere openingstijden en meer samenwerkingen. Dit heeft geleid tot nieuwe vrijwilligers vanuit het AZC en de wijk en nieuwe deelnemers op werkervaringsplekken.