Paragrafen

Grondbeleid

Onze inzet

Om onze doelen (en die van anderen) te kunnen realiseren geven wij grond uit.

Woningbouw

De zeven Gelderse gemeenten in Regio Stedendriehoek ondertekenden op woensdag 8 maart in Zutphen met minister Hugo de Jonge en gedeputeerde van de provincie Gelderland Peter Kerris de woondeal Regio Stedendriehoek. Hierin staat hoeveel woningen er in de regio gebouwd zullen worden tot 2030, waar dit gaat gebeuren en wat het aandeel betaalbare woningen zal zijn. De afspraken zijn een nieuw startpunt voor een gezamenlijke aanpak van de woningbouwopgave. De regiodeal en onze woonvisie (Zutphen; daar wil ik wonen) zijn het uitgangspunt bij gronduitgifte.
Voor de komende jaren staat Zutphen voor de afronding van Leesten-Oost (Schouwbroek), Noorderhaven (inclusief De Kleine Linie), is er een start gemaakt met De Hoven Noord en zijn er nog enkele locaties rond het centrum in voorbereiding. Naar de toekomst toe is het nodig om meer locaties te ontwikkelen zodat er een constante bouwstroom op gang blijft. Omdat we in een transformatieproces zitten (afronding bestaande projecten, opstarten nieuwe projecten) is er een beperkt aantal grondverkopen geweest: 26.

Bedrijventerrein

Er zijn veel kavels verkocht. Dit betekent meer bedrijvigheid en meer werkgelegenheid. De laatste kavels zijn onder optie. Er staan nog kavels te koop bij een particuliere eigenaar. Omdat het aantal beschikbare kavels opdroogt, is er een beperkt aantal bedrijfskavels verkocht: 2.

Maatschappelijk

Ten behoeve van maatschappelijke doeleinden zijn veel gronden uitgegeven. Onder andere aan sportverenigingen en scholen. Er is een start gemaakt om de vijf buitensport parken onder te brengen bij het Zutphens Sport- en Accommodatiebedrijf (Aktief Zutphen). Omdat het Vitensterrein is overgegaan naar de Materiële Vaste Activa (ze zijn uit verkoop gehaald omdat de bestemming niet wordt gewijzigd) zijn er geen kavels verkocht voor maatschappelijke doeleinden.

Openbare ruimte

Wij zetten veel grond in ten behoeve van de openbare ruimte (wegen, groen, etc.). Wij sturen op behoud en versterking van onze groenstructuur en kwaliteit van onze openbare ruimte.

Wij beoordelen waar reststroken openbare grond niet bijdragen aan deze doelen en bepalen of wij deze reststroken gaan verkopen aan particulieren. In die gevallen wordt gesproken over ‘snippergroen’. Per wijk wordt gekeken welke gronden in aanmerking komen om te verkopen. De Zuidwijken is afgerond, Warnsveld loopt.
Voor het uitbreiden van de openbare ruimte is 1 kavel aangekocht.

Overige gronden

Om strategische redenen bezitten wij gronden. We weten nog niet waarvoor we ze in gaan zetten. Tot wij dat weten, beheren en onderhouden wij die gronden. Meestal worden ze verpacht. Wij zijn actief op zoek naar gronden om aan te kopen zodat wij voldoende compensatiegronden hebben om onze ambities op het gebied van natuur, bedrijvigheid, wonen en recreatie te kunnen realiseren.
In de pachtovereenkomsten zijn o.a. afspraken gemaakt over het gebruik van bestrijdingsmiddelen. In de uiterwaarden mogen geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Er zijn afspraken gemaakt over beheerpakketten volgens ‘bloemrijk grasland’ en ‘weidevogels’. Rond het Meijerink zijn er afspraken over akkerranden voor landschappelijke verfraaiing. Bij de geliberaliseerde (kortlopende) pachtovereenkomsten zijn afspraken gemaakt om geen glyfosaat toe te passen.

Deze pagina is gebouwd op 06/06/2024 12:02:56 met de export van 06/03/2024 15:53:51